SON DAKİKA
--:--:--

Türkiye Limanları Nisan Ayında Tarihi Yük Elleçleme Rekoru Kırdı

Türkiye limanları nisan ayında 48.2 milyon ton yük ve 1.1 milyon TEU konteyner elleçleyerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Yük taşımalarında önemli artışlar yaşandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Limanları Nisan Ayında Tarihi Yük Elleçleme Rekoru Kırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin limanlarında nisan ayında tüm zamanların en yüksek yük ve konteyner elleçleme rekorunun kırıldığını açıkladı. Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün nisan ayı istatistiklerine göre, limanlarda 48 milyon 230 bin 930 ton yük ve 1 milyon 179 bin 454 TEU konteyner elleçlendi. Bu rakamlar, nisan ayları bazında elde edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti.

Bakan Uraloğlu’nun paylaştığı verilere göre, nisan ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,6’lık bir artış gösterdi. Yılın ilk dört ayında ise toplam elleçlenen yük miktarı 185 milyon 600 bin 883 tona ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1’lik bir artış kaydetti. Konteyner miktarındaki artış ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşerek 4 milyon 550 bin 209 TEU’ya ulaştı.

Yurt Dışı Yük Taşımalarında Önemli Artış

Nisan ayında yurt dışı limanlarına giden yük miktarı 11 milyon 636 bin 276 ton olarak kaydedildi. Yurt dışı limanlarından Türkiye’ye gelen yük miktarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 artışla 24 milyon 186 bin 253 tona yükseldi. Toplam yurt dışı yük taşımaları, bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artarak 35 milyon 822 bin 529 tona ulaştı.

Bölge liman başkanlıkları bazında nisan ayında en fazla yük elleçlemesi 7 milyon 64 bin 571 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı sınırlarında gerçekleşti. İskenderun’u 6 milyon 930 bin 244 ton ile Kocaeli ve 6 milyon 920 bin 524 ton ile Aliağa bölge liman başkanlıkları takip etti. Nisan ayında deniz yoluyla yapılan transit yük taşımaları 5 milyon 724 bin 594 ton, kabotajda taşınan yük miktarı ise 6 milyon 683 bin 807 ton olarak gerçekleşti.

Demir Cevheri ve Çimento Öne Çıktı

Nisan ayında elleçlenen yük cinsleri arasında en dikkat çekici artış demir cevheri ve konsantrelerinde görüldü. Önceki aya göre 498 bin 957 tonluk artışla toplamda 1 milyon 469 bin 277 ton demir cevheri ve konsantresi elleçlendi. Limanlardan yurt dışına en çok taşınan yük cinsi 1 milyon 176 bin 648 ton ile portland çimento oldu. Bunu klinker ve feldispat takip etti. Yurt dışından limanlara gelen yüklerde ise ham petrol 2 milyon 295 bin 648 ton ile ilk sırada yer aldı. Bu yükü taşkömürü ve hurda demir izledi.

Deniz yoluyla yurt dışına yapılan yüklemelerde en fazla taşıma İtalya’ya gerçekleşirken, ABD ve Mısır’a yapılan taşımalar bu ülkeyi takip etti. Türkiye limanlarına deniz yoluyla gelen en fazla yük ise Rusya’dan yapıldı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ticaret Bakanlığı Ambalajlı İçeceklere Yönelik Haksız Fiyat Denetimi Başlattı
Ticaret Bakanlığı Ambalajlı İçeceklere Yönelik Haksız Fiyat Denetimi Başlattı
Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Ons Fiyatı Geriledi
Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Ons Fiyatı Geriledi
Gençlik ve Spor Bakanlığı 600 Personel Alımı Yapacak
Gençlik ve Spor Bakanlığı 600 Personel Alımı Yapacak
Hürmüz Gerilimi ve NATO Zirvesi Küresel Piyasaları Etkiliyor
Hürmüz Gerilimi ve NATO Zirvesi Küresel Piyasaları Etkiliyor
Rusya’da Düşük Standartlı Yakıt Üretimine İzin Verildi
Rusya’da Düşük Standartlı Yakıt Üretimine İzin Verildi
Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İthalatına Tarife Kontenjanı Getirildi
Ayçiçeği Tohumu ve Yağı İthalatına Tarife Kontenjanı Getirildi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.