SON DAKİKA
--:--:--

Erdoğan Türk Dünyasında Ayrılığa Yer Yok Mesajı Verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türk dünyasında ayrılığa yer olmadığını vurguladı. Bölgesel barış ve Filistin meselesine de değindi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Erdoğan Türk Dünyasında Ayrılığa Yer Yok Mesajı Verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türk dünyasında ayrılığa ve ihtilafa yer olmadığını vurguladı. Erdoğan, “Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa, gayrılığa, ihtilafa yer yoktur. Hepimiz biriz, beraberiz, ezelden ebede kadar inşallah kardeşiz,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen zirvede konuşan Erdoğan, katılımcıları selamlayarak, Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dün Cumhuriyetin 103. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Erdoğan, bugün ise kardeş Türk devletlerinin liderleriyle ortak geleceklerini konuştuklarını belirtti. Cumhuriyet Bayramı sevincini paylaştıkları için tüm liderlere teşekkür etti.

Birlik ve İşbirliği Vurgusu

Erdoğan, zirvenin temasını İsmail Gaspıralı’dan ilhamla ‘Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik’ olarak belirlediklerini açıkladı. Dilde birliğin ortak hazineyi yaşatmak, fikirde birliğin ortak hedefler etrafında kenetlenmek, işte birliğin ise sözü eyleme dönüştürmek anlamına geldiğini söyledi. Türkiye olarak TDT’nin dönem başkanlığını Azerbaycan’dan devralacaklarını belirten Erdoğan, Azerbaycan’ın dönem başkanlığındaki çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Dönem başkanlıklarında kurumsal birikimi somut kazanımlara dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, ortak dilin yaygınlaştırılması, kültürel etkinliklerin desteklenmesi ve seyahatlerin kolaylaştırılması gibi alanlarda ilerleme kaydedilmesini arzuladıklarını dile getirdi. Türk dünyasının geleceğini inşa ederken aile kurumunun güçlendirilmesine ve kadınların rolünün desteklenmesine önem verdiklerini sözlerine ekledi.

Bölgesel ve Küresel Konulara Değinildi

Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile temasların artırılmasına inandığını belirterek, Türkmenistan’ın tam üyelik sürecine verdiği katkıları takdir ettiklerini söyledi. Serdar Berdimuhamedov liderliğindeki Türkmenistan’ı en kısa zamanda tam üye olarak görmek istediklerini ifade etti. Barış ve istikrarın hakim olduğu bir Güney Kafkasya’nın tüm Türk dünyasına önemli fırsatlar sunacağını vurgulayan Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki temasları desteklediklerini ve kalıcı barış için katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.

Bölgesel ihtilafların kimseye kazanç getirmediğini ve küresel ekonomi üzerinde ağır sonuçları olduğunu dile getiren Erdoğan, İran ile artan tansiyonun diplomasi yoluyla çözülmesini temenni etti. Filistin meselesinin adil çözümü için Türk devletlerinin daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inandığını belirten Erdoğan, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması ve yeniden imar çalışmalarının başlatılması için katkı sağlanması gerektiğini söyledi. 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesine destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Erdoğan, Trans Hazar Doğu-Batı Orta Koridoru’nun yarının ticaretine yön verecek stratejik bir hat olduğunu, siber güvenliğin ise kara, hava ve deniz güvenliği kadar hayati olduğunu belirtti. Ortak uydu projesinin hızlandırılması ve ortak dijital ticaret platformu oluşturulması gibi konuların öncelikleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi. Oğuz, Kıpçak ve Karluk dil gruplarını kapsayacak Büyük Türk Dili Modelinin geliştirilmesine tüm üye ülkelerin katkı sunmasını beklediklerini ifade etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Erdoğan Türk Dünyasında Ayrılığa Yer Yok Mesajı Verdi
Erdoğan Türk Dünyasında Ayrılığa Yer Yok Mesajı Verdi
Tasfiye Fonlarında İlk Ara Ödeme Başlıyor
Tasfiye Fonlarında İlk Ara Ödeme Başlıyor
11.72 Çocuk Koruyucu Aile Yanında Geleceğe Hazırlanıyor
11.72 Çocuk Koruyucu Aile Yanında Geleceğe Hazırlanıyor
İsrail Ordusu Nablus’ta Filistinli Aileye Ait Evi Askeri Karargah Yaptı
İsrail Ordusu Nablus’ta Filistinli Aileye Ait Evi Askeri Karargah Yaptı
Türk Dünyası 13. Ankara Zirvesi ile Yeni Bir Döneme Hazırlanıyor
Türk Dünyası 13. Ankara Zirvesi ile Yeni Bir Döneme Hazırlanıyor
İstanbul’da Şiddetli Yağış Tuzla ve Pendik’te Araçları Yuttu
İstanbul’da Şiddetli Yağış Tuzla ve Pendik’te Araçları Yuttu
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.