SON DAKİKA
--:--:--

Sarıyer’de Televizyon İzlerken Kör Oldu Sağlığına Kavuştu

Sarıyer’de televizyon izlerken sağ gözünde ani görme kaybı yaşayan Gülşen Şenol, geçirdiği santral retinal arter tıkanıklığı sonrası hiperbarik oksijen tedavisiyle sağlığına kavuştu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Sarıyer’de Televizyon İzlerken Kör Oldu Sağlığına Kavuştu

Sarıyer’de yaşayan 65 yaşındaki Gülşen Şenol, evinde televizyon izlediği sırada sağ gözünde ani bir görme kaybı yaşadı. Ailesi tarafından hastaneye kaldırılan Şenol’a yapılan tetkiklerde santral retinal arter tıkanıklığı teşhisi konuldu. Zamanında uygulanan hiperbarik oksijen tedavisi ile görme yetisi geri kazandı.

Ani Görme Kaybı ve Teşhis Süreci

Ev hanımı Gülşen Şenol, 27 Mart Cuma günü öğleden sonra evinde televizyon izlerken sağ gözünde ani görme kaybı gelişti. Ailesi tarafından saat 18.00 sıralarında Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen Şenol, yapılan tetkikler sonrası göz hastalıkları bölümüne yönlendirildi. Yapılan kontrollerde, sağ gözünde santral retinal arter tıkanıklığına bağlı ani görme kaybı oluştuğu belirlendi.

Doktorlar tarafından Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Şenol’un, acilen yüksek basınçlı ortamda yüzde 100 oksijen uygulanan Hiperbarik Oksijen tedavisi alması gerektiği belirtildi. Ani görme kaybı gelişiminden yaklaşık 10 saat sonra Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’ne yönlendirilen Şenol, gece saatlerinde hiperbarik oksijen tedavisinin ilk seansını aldı.

Tedavi Süreci ve İyileşme

Her seansta 2 saat hiperbarik oksijen alan Şenol’un sağ gözü, 14 seanslık tedavi sonrası yeniden görmeye başladı. Şenol’un tedavisini üstlenen Doç. Dr. Selin Gamze Sümen, bu tür olgularda hiperbarik oksijen tedavisinin en etkili ve tek tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Bu tür santral retinal arter tıkanıklığına bağlı ani görme kayıplarında en iyi ve en hızlı sonuçların hiperbarik oksijen tedavisiyle alındığını vurguladı.

Gülşen Şenol, yaşadığı anı anlatırken, “Bir anda bir karartı oldu, ayağa kalktım. Başımda dönme oldu; geri oturdum. Sağ gözümde bir siyahlık oldu. Gözlüğü sildim yine devam ediyor. Gören sol gözümü kapattığımda televizyon simsiyahtı” dedi. Ailesinin müdahalesiyle hastaneye kaldırıldığını ve doktorların ‘Gözüne pıhtı atmış’ dediğini aktardı.

Şenol, acil olarak hiperbarik oksijen tedavisine girmesi gerektiğini, 24 saat içinde tedavi görmezse gözünün geri gelmeyeceğinin söylendiğini belirtti. Tedaviyi aldığı gecenin sabahında görmeye başladığını ve gözünün yarı yarıya açıldığını, bulanıklığın gittiğini ifade etti. Tedaviyle gözünde yüzde 100 fayda gördüğünü ve her geçen gün daha da rahatladığını dile getirdi.

14 seanslık tedavinin ardından göz anjiyosu da yapıldığını anlatan Şenol, son kontrolde sağ gözündeki görmenin yüzde 50’yi geçtiğini öğrendiğini söyledi. Görmeye başladığını, sadece aşağıda bir ışık gördüğünü ancak tavanı da görebildiğini belirtti. Benzer durumda olanların mutlaka doktorlarına bildirmeleri ve bu tedaviyi almaları gerektiğini vurguladı.

Santral Retinal Arter Tıkanıklığı ve Tedavi Yöntemleri

Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selin Gamze Sümen, santral retinal arter tıkanıklığına bağlı ani görme kaybının, gözün retina tabakasını besleyen temel atardamarın veya dallarının bir pıhtıyla tıkanmasıyla karakterize bir hastalık olduğunu açıkladı. Retinanın oksijensizliğe çok duyarlı olduğunu ve kısa sürede oksijenlenmenin sağlanamaması durumunda görme kaybının ilerlediğini belirtti.

Doç. Dr. Sümen, hastanın yaklaşık 7-8 saat sonra kendilerine başvurduğunu ve acil hiperbarik oksijen tedavisini uyguladıklarını söyledi. İlk seanstan sonra iyileşme belirtileri gözlemlediklerini, ardından düzenli seanslara devam ettiklerini belirtti. Toplamda 14 seans tedavi uygulandığını ve hastanın görmesindeki karanlık alanın kaybolana kadar tedaviye devam edileceğini ekledi. Bu sürenin hastadan hastaya değişebileceğini ve 5-10 seans daha uygulandıktan sonra görmenin tamamına yakınının açılmasının umut edildiğini ifade etti.

Hastanın beyanına göre yüzde 90’ın üzerinde bir görme kazanımı olduğunu belirten Doç. Dr. Sümen, hastanın artık parmak sayabildiğini, el hareketlerini görebildiğini ve ışığı seçebildiğini söyledi. Hiperbarik oksijen tedavisinin, 1 atmosferden yüksek basınç altında yüzde 100 oksijen solutularak uygulanan bir medikal tedavi yöntemi olduğunu ve dokulardaki oksijenlenmeyi artırarak fayda sağladığını açıkladı.

Hipertansiyon, diyabet ve aterosklerotik damar hastalığı olan kişilerde ana arter tıkanıklığına bağlı ani görme kaybı riskinin yüksek olduğunu belirten Sümen, sigara içmenin de bir risk faktörü olduğunu ekledi. Bu tür olgularda göz içine cerrahi işlem yapılamadığını veya ilaçla pıhtının eritilemediğini, bu nedenle hiperbarik oksijen tedavisinin en etkili ve tek tedavi yöntemi olduğunu yineledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Sarıyer’de Televizyon İzlerken Kör Oldu Sağlığına Kavuştu
Sarıyer’de Televizyon İzlerken Kör Oldu Sağlığına Kavuştu
Kolon Kanseri Belirtileri Erkeklerde Daha Yaygın Risk Taşıyor
Kolon Kanseri Belirtileri Erkeklerde Daha Yaygın Risk Taşıyor
Mevsimsel Alerjiler Artış Gösteriyor Uzmanlar Uyarıyor
Mevsimsel Alerjiler Artış Gösteriyor Uzmanlar Uyarıyor
Sarıyer’de Ani Görme Kaybı Yaşayan Gülşen Şenol Tedaviyle Yeniden Gördü
Sarıyer’de Ani Görme Kaybı Yaşayan Gülşen Şenol Tedaviyle Yeniden Gördü
Dr. Cansu Gerçek Uyardı: Sınav Döneminde Kontrolsüz Sitikolin Kullanımı Büyük Risk
Dr. Cansu Gerçek Uyardı: Sınav Döneminde Kontrolsüz Sitikolin Kullanımı Büyük Risk
Prof. Dr. Oytun Erbaş ’10 Bin Adım’ Hedefini Şehir Efsanesi İlan Etti
Prof. Dr. Oytun Erbaş ’10 Bin Adım’ Hedefini Şehir Efsanesi İlan Etti
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.