SON DAKİKA
--:--:--

İsrail Cumhurbaşkanı Herzogdan Erken Seçim Uyarısı Koalisyon Liderlerine Çağrı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, parlamento seçimleri sonrası yaptığı açıklamada erken seçimden kaçınılması çağrısı yaptı. Koalisyon liderlerine açık zihinle masaya oturma çağrısı yapan Herzog, sonuçların ülkeyi yeni bir seçime götürmemesi gerektiğini vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İsrail Cumhurbaşkanı Herzogdan Erken Seçim Uyarısı Koalisyon Liderlerine Çağrı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dün yapılan parlamento seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada, ülkeyi erken seçime götürecek bir süreçten kaçınılması gerektiğini belirtti. Herzog, koalisyon görüşmelerini yürütecek siyasi liderlere, açık bir zihinle masaya oturma çağrısında bulundu.

Herzog, seçim öncesinde de dile getirdiği gibi, dünkü sonuçların ardından yeni bir seçime gitmekten kaçınmak için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini vurguladı. Resmi seçim sonuçlarını gelecek hafta Merkez Seçim Komitesi Başkanı Noam Solberg’den teslim alacağını ifade etti.

Seçim Sonuçları ve Koalisyon Dinamikleri

Herzog, sonuçların ardından Meclise giren siyasi partilerin liderleriyle istişare sürecini başlatacağını söyledi. Her siyasi gruptan görüş alacağını, sorular soracağını ve değerlendirmelerde bulunacağını belirtti. Sandık başlarındaki katılım oranını oldukça etkileyici bulan Cumhurbaşkanı, uzun zaman sonra ilk kez yüksek katılımlı bir seçim gerçekleştirildiğini kaydetti.

İsrail’de dün yapılan parlamento seçimlerinde, asker, diplomat ve mahkum gibi oy kullanamayan seçmenlerin kullandığı “çift zarf” oyları hariç tüm sandıkların sayımı tamamlandı. Kanal 13 televizyonunun verilerine göre, bu oylar hariç iktidar bloku 53, muhalefet bloku ise 48 milletvekiline ulaştı.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partiler ise rekor sayıda sandalye kazanarak Meclise 19 milletvekili gönderiyor. Tüm sayımın bu şekilde sonuçlanması durumunda, ne Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki blok ne de eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot öncülüğündeki blok, 120 sandalyeli Mecliste hükümet kurmak için gereken 61 milletvekili çoğunluğunu sağlayamıyor.

Hükümet Kurma Süreci ve Olası Senaryolar

İsrail’de sandıkların kapanmasıyla birlikte gözler, 120 sandalyeli parlamentoya girmeye hak kazanan partilerin koalisyon senaryolarına ve pazarlıklarına çevrildi. Barajı aşan partilerin oy oranlarına göre kesinleşen sandalye dağılımının ardından resmi süreç başlayacak.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Herzog, Meclise giren tüm parti temsilcileriyle görüşerek başbakan adayı önerilerini toplayacak. Cumhurbaşkanı, en çok oyu alan partiye değil, 61 milletvekilinin desteğini alma ihtimali en yüksek olan lideri görevlendirecek.

Hükümet kurma görevi verilen isim, sert geçmesi beklenen koalisyon pazarlıkları için 28 günlük bir süreye sahip olacak. Bu süre, ihtiyaç halinde 14 gün daha uzatılabilecek. Görevlendirilen isim 28 gün içinde hükümeti kuramazsa, Cumhurbaşkanı Meclis içinden başka bir ismi görevlendirebilir.

Yeni görevlendirilen kişi de 61 milletvekilinin desteğini almak için 21 günlük ek süreye sahip olacak. Bu sürenin sonunda da hükümet kurulamaması halinde Meclis feshedilecek ve ülke 3 ay içinde yeniden seçime gidecek. Bu senaryoda, mevcut Başbakan geçici olarak görevine devam edecek.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Yapay Zeka Donanımları Siber Saldırılara Karşı Savunmasız Sohbet Robotları Tehlikeli Yanıtlar Üretiyor
Yapay Zeka Donanımları Siber Saldırılara Karşı Savunmasız Sohbet Robotları Tehlikeli Yanıtlar Üretiyor
İsrail Cumhurbaşkanı Herzogdan Erken Seçim Uyarısı Koalisyon Liderlerine Çağrı
İsrail Cumhurbaşkanı Herzogdan Erken Seçim Uyarısı Koalisyon Liderlerine Çağrı
İsrail’de Yüksek Katılımlı Seçim Tamamlandı Netanyahu’nun Süre Uzatma Talebi Reddedildi
İsrail’de Yüksek Katılımlı Seçim Tamamlandı Netanyahu’nun Süre Uzatma Talebi Reddedildi
İspanya Tren Faciası Telsiz Kayıtları Sızdı Hata Ortaya Çıktı
İspanya Tren Faciası Telsiz Kayıtları Sızdı Hata Ortaya Çıktı
Güney Kore Kuzey Kore’nin Doğu Denizi’ne Füze Attığını Duyurdu
Güney Kore Kuzey Kore’nin Doğu Denizi’ne Füze Attığını Duyurdu
Belçika’da Hükümet Politikaları Protestosu Polis Müdahalesiyle Sona Erdi
Belçika’da Hükümet Politikaları Protestosu Polis Müdahalesiyle Sona Erdi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.