SON DAKİKA
--:--:--

Çocuklarda Geçmeyen Karın Ağrısı Ölümcül Risk Taşıyor: Uzmanlar Apandisit Uyarısı Yaptı

Diyarbakır Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mürsel Haspulat, çocuklarda geçmeyen karın ağrılarının apandisit belirtisi olabileceğini belirterek aileleri uyardı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Çocuklarda Geçmeyen Karın Ağrısı Ölümcül Risk Taşıyor: Uzmanlar Apandisit Uyarısı Yaptı

Diyarbakır Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mürsel Haspulat, çocuklarda geçmeyen karın ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini açıkladı. Dr. Haspulat, bu tür ağrıların apandisit belirtisi olabileceğini ve yanlış ilaç kullanımının tanıyı geciktirerek hayati riskler taşıdığını vurguladı. Patlamış apandisitin ölüme yol açabileceği konusunda aileleri acil müdahaleye çağırdı.

Uzman isim, özellikle ağrı kesici ilaçların semptomları maskeleyerek doğru teşhisi zorlaştırdığını ifade etti. Bu durumun, apandisitin ilerlemesine ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını kaydetti. Haspulat, şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden çocuk cerrahisine başvurulması gerektiğini belirtti.

Patlamış Apandisit Vakaları Artıyor: Ölümcül Risk

Dr. Haspulat, son dönemde apandisit vakalarının, özellikle de patlamış apandisit vakalarının arttığını gözlemlediklerini aktardı. ‘Karın ağrısını hafife almayın, geçmiyorsa beklemeyin. Çünkü süreç uzarsa apandisit olabilir. Patlamış apandisit ölüme kadar götürebiliyor’ ifadelerini kullandı.

Uzman doktor, yaşadıkları bir vakayı örnek verdi: ’10 yaşındaki bir hastamız, bize geldiğinde rengi solmuş ve dudakları morarmıştı. Acilen ameliyata aldık ve karın içerisinde çok fazla iltihap temizledik.’ Haspulat, her hastanın bu kadar şanslı olmayabileceğini vurguladı.

Haspulat, kız çocuklarında yumurtalıkların aynı bölgede olması nedeniyle yumurtalıkların dahi alınabileceği riskine dikkat çekti. Ailelerin karın ağrısını çok ciddiye alması ve şüpheli durumlarda çocuk cerrahisine başvurması gerektiğini belirtti. Uzman doktor, tanı netleşmeden ağrı kesici verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Savaş ve Stres Apandisit Vakalarını Artırdı

Dr. Haspulat, geçtiğimiz yıl yayımlanan bir çalışmaya değinerek, savaş ve stresin patlamış apandisit vakalarını artırdığını belirtti. Normalde ayda bir görülen patlamış apandisit vakasının son üç haftada üç kez kliniğine geldiğini aktardı. Özellikle 2023’teki İsrail-Hamas savaşının ardından komşu ülkelerde vaka sıklığının iki katına çıktığını ifade etti.

Haspulat, savaş çıkan bölgelerden 30 ila 120 kilometre uzaklıktaki alanlarda dahi patlamış apandisit vakalarının arttığını kaydetti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de benzer bir artış gözlemlediklerini söyleyen uzman, en ufak bir ihmalin çocukları ölümle burun buruna getirebileceği uyarısında bulundu.

Yanlış Teşhis Mağduru Aileden Çağrı

Apandisit ameliyatı olan Sefer Ronay’ın annesi Nimet Başari, yaşadıkları zorlu süreci anlattı. Oğlunun geçen hafta salı günü başlayan karın ağrısı ve kusma şikayetleriyle defalarca hastaneye gittiklerini belirtti. Başari, ‘Bize önce apandisit şüphesi var dediler, sonra başka hastaneye gönderdiler. Orada film çekip gaz var dediler ve ilaç yazıp gönderdiler’ dedi.

Anne Başari, şikayetlerin artarak devam ettiğini ve oğlunun yüzü ile dudaklarının morarması üzerine tekrar hastaneye başvurduklarını ifade etti. Çekilen filmler sonucunda apandisit tanısı konulduğunu ve hastalığın yayıldığını öğrendiklerini aktardı. Sefer Ronay’ın ameliyat sonrası durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir Prof Ziyal Açıkladı
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir Prof Ziyal Açıkladı
Proloterapi Kronik Ağrı Tedavisinde Ameliyatsız Yöntem Olarak Öne Çıkıyor
Proloterapi Kronik Ağrı Tedavisinde Ameliyatsız Yöntem Olarak Öne Çıkıyor
Çocuklarda Geçmeyen Karın Ağrısı Ölümcül Risk Taşıyor: Uzmanlar Apandisit Uyarısı Yaptı
Çocuklarda Geçmeyen Karın Ağrısı Ölümcül Risk Taşıyor: Uzmanlar Apandisit Uyarısı Yaptı
Uzman Uyardı Kulak Temizliği ve Yüksek Ses İşitme Kaybı Riskini Artırıyor
Uzman Uyardı Kulak Temizliği ve Yüksek Ses İşitme Kaybı Riskini Artırıyor
Prof. Dr. İbrahim Ziyal Beyin Tümörü Erken Belirtileri İçin Uyardı
Prof. Dr. İbrahim Ziyal Beyin Tümörü Erken Belirtileri İçin Uyardı
Erzurum Sağlık Müdürlüğü, Ramazan Bayramı Sonrası Beslenme Hatalarına Karşı Uyardı
Erzurum Sağlık Müdürlüğü, Ramazan Bayramı Sonrası Beslenme Hatalarına Karşı Uyardı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.