DSÖ, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgını nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Pandemi kriterleri karşılanmasa da yayılma riski yüksek.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde patlak veren Ebola salgınını uluslararası halk sağlığı acil durumu olarak tanımladı. DSÖ, salgının pandemi kriterlerini karşılamadığını ancak yerel ve bölgesel yayılma riskinin yüksek olduğunu belirtti.
DSÖ, mevcut Ebola türünün Bundibugyo virüsünden kaynaklandığını açıkladı. Bu virüse karşı onaylanmış herhangi bir ilaç veya aşı bulunmuyor. Salgının, tespit edilen vakalar nedeniyle daha büyük bir salgına dönüşme potansiyeli taşıdığı vurgulandı.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yaklaşık 246 şüpheli vaka ve 80 ölüm bildirildi. Sadece 2 vaka Uganda’da rapor edildi. İlk bilinen vakanın 24 Nisan’da virüsün tespit edildiği bir hemşire olduğu belirtildi.
Ebola virüsü ilk kez 1976’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edildi ve yarasalardan yayıldığı düşünülüyor. Bu salgın, ülkedeki 17. Ebola salgını olarak kayıtlara geçti. DSÖ’ye göre Ebola için kanıtlanmış bir tedavi bulunmuyor ve ortalama ölüm oranı yüzde 50 civarında.
Son 50 yılda Afrika ülkelerinde virüs nedeniyle yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki en ölümcül salgın 2018-2020 yılları arasında yaşandı ve 2 bin 300’den fazla kişi yaşamını yitirdi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap