Türkiye, yapay zeka destekli robotik projeleri için 11 ülke ile CONCERT Japan platformu aracılığıyla işbirliği yapacak. Başvurular 22 Temmuz’a kadar kabul edilecek.
Türkiye, yapay zeka destekli robotik alanında 11 ülkeyle ortak proje geliştirmek üzere işbirliği yapacak. TÜBİTAK’ın duyurusuna göre, bu işbirliği ‘CONCERT Japan’ platformu aracılığıyla hayata geçirilecek. Platform, Avrupa ve Japonya arasındaki bilimsel teknolojik işbirliğini geliştirmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan fonlayıcı kuruluşlar, ‘Gerçek Dünya Uygulamaları İçin Yapay Zeka Destekli Robotik’ başlıklı ortak işbirliği çağrısını duyurdu. Bu çağrı, özellikle Avrupalı ve Japon araştırmacılar arasındaki uluslararası hareketliliği ve sürdürülebilir işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Avrupa ve Japonya’daki araştırmacılar, yapay zeka destekli, uyarlanabilir ve otonom sistemler ile akıllı robotiklerin geliştirilmesi üzerine ortak çalışmalar yürütecek. Bu projeler, gerçek dünyadaki dinamik ve insan merkezli ortamlarda çalışabilme yeteneğine sahip olacak.
Proje başvuruları, uluslararası işbirliği içermeli ve belirlenen alanlarda disiplinlerarası yaklaşımlarla sunulmalıdır. Her proje konsorsiyumunun, biri Japonya’dan ve ikisi çağrıya katılan Avrupa ülkelerinden olmak üzere en az üç proje ortağıyla oluşturulması gerekiyor.
Başvurular için son tarih 22 Temmuz olarak belirlendi. Proje başına 145 bin avroya kadar destek sağlanacak.
Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ile ticaret sicil belgesi olan sermaye şirketleri bu çağrıya proje sunabilecek. Projelerin süresi en fazla 36 ay olacak.
Çağrının Türkiye ayağını TÜBİTAK koordine edecek. TÜBİTAK’ın katkısı, proje başına 145 bin avroyu aşmayacak. Yükseköğretim kurumları, hastaneler ve kamu kurumları için bu sınır 100 bin avro olarak belirlendi. Özel kuruluşlar için üst limit 145 bin avro olacak.
Ayrıca, kongre ve konferans katılımları için seyahatlere en fazla 175 bin lira, proje ortakları arasındaki çalışma ziyaretleri için ise en fazla 300 bin lira ödenek talep edilebilecek. Yürütücü kuruluş başına bu tür faaliyetler için toplamda 475 bin liraya kadar ödenek istenebilecek.
Destek oranları, kurum türüne göre değişiklik gösterecek. Yükseköğretim kurumları, hastaneler ve kamu kurumları için yüzde 100, büyük ölçekli özel kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için ise yüzde 75 destek sağlanacak. Başvuru sonuçlarının aralık ayında açıklanması planlanıyor.
Yapay zeka destekli robotik alanındaki hızlı gelişmelerin endüstri ve hizmet sektörlerini dönüştürmesi bekleniyor. Bu nedenle ortaya çıkacak projelerin stratejik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap