Istanbul’da 63 yasindaki bir adam, takma disleri yokken et yerken yuttugu 4 cm’lik kemik nedeniyle hastanelik oldu. Prof. Dr. Hasan Bektaş, kemigin çikarilmasini ve olayin risklerini anlatti.
Istanbul’da 63 yasindaki bir adam, takma disleri agzinda olmadigi sirada et yerken yuttugu 4 santimetre uzunlugundaki kemik nedeniyle yutma güçlügü sikayetiyle hastaneye basvurdu. Medicana Zincirlikuyu Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Hasan Bektaş ve ekibi tarafindan yapilan operasyonla kemik çikarildi. Prof. Dr. Bektaş, kemigin yemek borusunu delme riskinin hayati tehlike olusturabilecegini belirtti.
Istanbul’da yasayan 63 yasindaki M. S. isimli hasta, 21 Haziran’da takma disleri agzinda yokken et yerken farkinda olmadan bir kemigi yuttu. Bir süre sonra siddetli yutma güçlügü yasayan hasta, ailesi tarafindan Medicana Zincirlikuyu Hastanesi’ne götürüldü. Yapilan tibbi görüntülemeler sonucunda hastanin yemek borusuna kemik kaçtigi tespit edildi. Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Hasan Bektaş önderligindeki ekip, hastayi ameliyata alarak kemigi çikardi.
23 Haziran’da gerçeklestirilen operasyonla çikarilan kemigin yaklasik 4’e 3 santimetre boyutlarinda oldugu ögrenildi. Basarili bir operasyonun ardindan hasta, tedbir amaçli gözlem altinda tutulduktan sonra taburcu edildi. Prof. Dr. Bektaş, hastanin durumunu ve operasyon sürecini detaylandirarak halki bilgilendirdi.
Prof. Dr. Hasan Bektaş, bu tür vakalarla sik sik karsilastiklarini ifade ederek, hastanin o an dislerinin olmadigini ve bu nedenle kemigin takildigini belirtti. Hasta, takilma hissinin ardindan bir gece beklemenin ardindan poliklinige basvurmus. Yapilan endoskopide kemigin yemek borusunun üst darliginda takili kaldigi görülmüs. Kemigin yerinden oynatilmaya çalisilmasina ragmen çikarilamamasi üzerine hastanin ertesi gün ameliyat edilmesine karar verilmis.
Operasyon sirasinda çikarilan 4’e 3 santimetrelik kemik, doktorlari ve hastanin yakinlarini sasirtti. Prof. Dr. Bektaş, kemigin yemek borusunun en dar kismi olan üst darligina takildigini açikladi. Kemigin nefes borusuyla bir ilgisi olmadigini ancak tiroid bezi komşulugunda takili kaldigini belirtti.
Bektaş, yemek borusuna uzun süre takili kalan kemigin, gögüs boslugunun merkezi olan mediastinumu iltihaplandirarak (mediastinit) hayati tehlikeye yol açabilecegi uyarisi yapti. Hastanin kenarlari keskin olmayan bir kemik yutmasi ve hizli müdahale sayesinde ölümcül bir durumdan kurtuldugunu vurguladi. Vatandaslara et, tavuk gibi gidalari küçük parçalar halinde ve iyice çiğneyerek tüketmeleri, takilma hissi oldugunda ise derhal saglik kuruluslarina basvurmalari tavsiye edildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap